Садхгуру: Слово Гуру складається зі слів “Гу”, що означає “Темрява”, та “Ру” – “Той, хто розсіює”, тобто буквально означає “розсіювати темряву”. Як розсіяти темряву? Ви не можете просто прибрати темряву, бо вона не існує сама по собі. Темрява – це відсутність світла. Ми цінуємо світло за ясність, яку воно нам дає. Якби ви були совою, темрява приносила б вам ясність, а світло заважало б і сліпило вас – це твердження також справедливе для багатьох інших істот у дикій природі.

Не важливо на якому етапі життя ви знаходитесь, на який аспект життя ви дивитесь, найголовніше – це мати ясність. Вам потрібно бачити все таким, як воно є. Що б це не було – будь то проста фізична річ чи містичні виміри життя –  ви можете впоратися з ними розумно, тільки якщо ви маєте здібність бачити їх такими якими вони є. Ясність – це бачити все таким, як воно є.

Якщо хтось вам скаже “Ви не це тіло, ви не цей розум, ви накопичили це тіло від планети” ваш розум погодиться з цим, але з точки зору вашого внутрішнього досвіду – це не правда. Ви все ще відчуваєте “Це я, а це ти”. Тому вам потрібна ясність із вашого особистого досвіду. Коли ви переживаєте біль, хворобу, або будь-який інший вид фізичного страждання, тоді, напевно, вам би хотілося не бути цим тілом. Але це не те, чого ви бажаєте, це ваша реакція на ситуації з якими ви зіштовхуєтесь, чи від котрих страждаєте. Це те, що ви бачите в моменти компульсивних реакцій. Лише те, що ви бачите в моменти цілковитої ясності має значення якщо ви хочете далі розвиватись у житті.

 Уявіть, ви знаходитесь в темній кімнаті і ви не бачите нічого – раптово, ви почуваєтесь самотньо. Якщо увімкнути світло — ви відчуєте, що світ знову з вами. У кімнаті нічого не змінилось, все як і було, але завдяки тому, що ви можете бачити ясно, змінилось ваше світосприйняття. Моя робота – зробити так, щоб ви побачили все таким, як воно є. Якщо ви будете дивитись з ясністю – все зміниться. Нам не потрібно нічого змінювати, тому що екзистнеційне неможливо змінити. Ви можете змінити психологічні ситуації, ви можете змінити фізичні ситуації, ви можете змінити соціальні ситуації, але ви не можете змінити екзистенційне. Якщо ви побачите його таким, яке воно є, всередині вас все зміниться.

 Якби я був вчителем моралі, то я б намагався вас змінити. Але я Гуру, я не намагаюсь вас змінити, я не прошу вас бути чемними, я не прошу вас бути мирними, тому що я не маю наміру змінювати вас таким чином. Це було б лише вдаванням, котре з часом накопичувалося б і в якийсь момент вибухнуло.

Мій намір і моя робота – привнести ясність. Якщо ви бачите речі ясно, якщо ви знаєте, що весь Всесвіт єдиний (не з чужих слів, а тому, що ви так бачите це самі) — все зміниться. Якщо ви побачите Всесвіт таким, яким він є, а не таким, яким ви його уявляєте, все в вас і ваших взаєминах з ним зміниться.

 По суті, робота Гуру полягає не в тому, щоб навчити вас моралі, але в тому, щоб привнести у вас духовність. Різниця у тому, що, одне є нав’язуванням, а інше – природним розквітанням. Це про те, щоб переконатись, щоб людська природа досягла піку своїх можливостей. Якщо людина з середини починає розквітати у свою істинну природу, вона закономірно стає самим джерелом творіння, тому що це і є зерно. Ви не створили себе самі; саме джерело творіння функціонує всередині вас.

 Якщо ви посадите зерно, воно стане рослиною. Коли воно є рослиною, вам не віриться, що колись вона була зерном, але якщо ви почекаєте ще трохи та вона розквітне і зерно з’явиться знову. Між цим всім відбувається багато процесів. Ми не проти паростків, бруньок, листя або квітів, ми просто не хочемо, щоб ви застрягли на цьому. Зрозуміти природу зерна означає, що ви можете створювати життя так, як ви забажаєте.

 Створювати життя, так, як вам хочеться, не означає збудувати певний дім, кар’єру, мати певну суму грошей, певний одяг, хоча ми не маємо нічого проти цього. Зробити це життя таким, як ви хочете, означає, що це життя буде функціонувати на найкращому рівні, якщо ми будемо підтримувати його таким, яким його задумував Творець. Якщо ви повернетесь до своєї первісної природи (ми називаємо це “зерном”), якщо ви усвідомлюєте природу зерна всередині вас, ви можете стати паростком, рослиною, деревом. Ви можете стати чим захочете, і ви не застрягнете в цьому.

Так яку роль я граю як Гуру? У мене дуже розвинене почуття естетики. Завдяки цьому, якщо ви залишатиметесь відкритими, залежно від того, наскільки відкритими ви будете – настільки активну роль я відіграватиму. Якщо ви дозволите мені, я навіть вирішу, що ви будете їсти на сніданок, але не як нав’язування, а як природний вибір. Це може проявитися навіть у самих повсякденних речах, але це не означає, що я прийду і зроблю за вас вибір між ідлі і доса.

Коли ви йдете вулицею, чи ви зробите крок у яму, чи на тротуар, по суті,  залежить від сонячного світла, а не від вас. В цьому сенсі Гуру може впливати на кожен аспект вашого життя, якщо ви захочете. Якщо ви хочете, щоб я впливав тільки на ваше духовне життя, я не маю нічого проти. Деякі люди бачать сонячне світло лише раз на рік, коли вони їдуть у відпустку. Деякі люди прокидаються рано кожного ранку лише для того, щоб піти привітати сонце.

Це ваш вибір.