Як шишкоподібна залоза контролює настрій

Садхґуру: Разом з тим як науковці досліджують природу людського розуму і знаходять кращі інструменти для вивчення людського мозку, одна річ стає дуже очевидною для сучасних психологів і нейробіологів: про людський розум ще треба дізнатися набагато більше, ніж відомо зараз.

На рівні з медичною фізіологією, існує  фізіологія йоги. Один аспект фізіології йоги, який певним чином узгоджується з сучасними нейронауками, пов’язаний з шишкоподібною залозою. Ця залоза завжди вважалася пов'язаною з аґна чакрою. Сьогодні нейробіологи стверджують, що виділення шишкоподібної залози контролюють і вирівнюють настрій і переживання. Якщо у вас дуже стабільна, з достатньою кількістю секреції, шишкоподібна залоза, мати приємний настрій – не проблема.

І медичні науки, і вуличні наркотики чітко показали, що хімічні речовини можуть викликати у вас приємні або неприємні відчуття, які будуть для вас цілком реальними. Хтось може спростувати, що саме ви стали причиною цих відчуттів, але насправді, саме ви спричиняєте все всередині себе.  Єдина різниця полягає в тому, чи робите ви це зі сторонньою допомогою чи без неї. Якщо ви прямо зараз відчуєте екстаз, ви викличете його в собі без сторонньої допомоги. Якщо ви спричините те саме за допомогою зовнішньої стимуляції, це може бути дуже схоже з точки зору досвіду, але кінцевий результат може пошкодити систему. І такий досвід не призведе до жодного підвищення свідомості. Несвідомі переживання, якими б потужними вони не були, не впливають на еволюцію, зростання та трансформацію людини.

Багато культур знали про бінду

Маловідомий аспект фізіології йоги, який повністю відсутній у сучасній медичній науці, який я тримаю постійно «ввімкненим» в собі, називається бінду. «Бінду» означає крихітну точку. Це особлива точка на шишкоподібній залозі, оточена певною зоною секреції. Якщо ви доторкнетеся до бінду, вона виділить секрет, який створить відчуття комфорту у вашому тілі та змусить вас відчути екстаз. Для того щоб активувати бінду, існує певна точка на потилиці. Багато культур у всьому світі визнали це, і існує розуміння того, що ця точка має бути захищеною та активованою.

У індуїстському стилі життя, коли юних хлопців-брахманів посвячують у духовну садхану, вони голять волосся на  голові, залишаючи чуб лише на цьому місці. У багатьох інших частинах світу, якщо люди займаються певним типом діяльності, яка, на їхню думку, є духовною, вони хочуть, щоб це місце було закрите, тому вони почали використовувати маленькі шапки або якусь тканину. Скрізь у світі, в різні періоди, люди знали про це і, можливо, говорили про це. Я не знаю, що точно вони казали, але я помітив, що люди роблять такі речі. Наприклад, якщо серед нас є хтось з єврейської культури, чи пояснили вам щось конкретне про те, чому ви повинні носити цю шапку?

Медитуючий 1: Коли ви виконуєте духовну практику, ви йдете до синагоги та вдягаєте ярмулку, щоб показати, що ви просто людина, а не божество. Отже, це знак поваги та розрізнення між вами та Богом, якому ви поклоняєтеся.

Садхґуру: Чи є хтось, хто ще може щось сказати?

Медитатор 2: Це скоріше зв’язок, щоб нагадати вам, що існує божественність. Ви завжди носите це, щоб не забути. Це не обов’язково відокремлення, це більше нагадування про божественність у вас або навколо вас.

Садхґуру: Я не знаю, коли нейрохірурги натраплять на бінду. Навіть якщо вони натраплять на неї, то оскільки вона така маленька, вони можуть її просто проігнорувати. Але якщо ви звернете увагу на свою систему, вона завжди там є. Але не треба уявляти таких речей!

Амброзія і отрута

Ви побачите, що багато разів, коли люди перебувають у певних медитативних процесах, вони стають переповненими, тому що «склянка амброзії» всередині трохи нахилилася. А пити з неї ковтками вони ще не навчилися. Якщо ви дасте маленькій дитині повну склянку води, вона порозливає її скрізь, поки буде пити. Так само «склянка амброзії» проливається, коли ви ще не вмієте робити маленькі ковтки. Якщо люди виконують необхідну садхану, повільно, через деякий час, вони можуть свідомо пити зі склянки. Щойно ви навчилися свідомо пити з неї, кожна клітина тіла і кожна мить вашого життя стають екстатичними.

Але бінду має дві сторони. Ці дві інтерпретації, які ви дали, є дуже цікавими. Обидві можуть бути правильними чи спотвореними, але вони виходитимуть з певного розуміння. Бінду має й іншу точку, яка також має секрецію, але вона є отруйною. Якщо перехилити склянку не в той бік, то отрута пошириться по системі. Це не схоже на те, якби ви випили отруту. Це пошириться системою таким чином, що просто без причини, вам буде здаватися, що ви нещасні. Багато людей зробили це з собою. Ви можете назвати це депресією. Ви нещасні, тому що нахилили склянку не в той бік, бо робили в житті неправильні речі.

У світі є багато культур, які це усвідомлювали. Хтось носить шапки, хтось циліндри, хтось інші види одягу. Ви помітите, що рівень психічної неврівноваженості в цих культурах завжди нижчий.

Спочатку стабільність, потім екстаз

Незалежно від того, чого ви прагнете в житті – грошей, багатства, влади, Бога чи просвітлення – що насправді ви шукаєте? По суті, те, що ви шукаєте, – це остаточне відчуття солодкості всередині вас. Чи досягнете ви його випадково, чи свідомо – це ваш вибір.

Є багато простих процесів і методів, які розроблені не для того, щоб досягти цієї амброзії, яка є в кожному людському мозку, а для того, щоб створити необхідну основу всередині вас, щоб, коли ви досягнете її через благодать, ви не збожеволіли. Занадто багато солодкого може звести вас з розуму, якщо тільки ви не знаходитесь на міцній основі.

У йозі початкові фази садхани, які ви виконуєте, спрямовані на досягнення стабільності, а не екстазу. Стабільність важливіша за екстаз. Якщо стабільність йде після екстазу, ви прямуєте до провалу. Якщо екстаз приходить після стабільності, це фантастика. Система йоги розробила практики таким чином, що все спочатку спрямоване на досягнення стабільності.

Процеси досягнення екстазу ніколи не були описані

Процеси досягнення екстазу ніколи не записувалися і не передавалися як вчення. Ці речі відбуваються лише в сприйнятті певної людини – тому що вони дуже суб’єктивні, і тому краще їх не записувати. У деяких книгах про тантру їх намагалися записати, що, на мою думку, є дуже безвідповідальним. Припустимо, ви читаєте книгу, де перші два розділи розповідають про деякі прості практики, для досягнення стабільності, а останні п’ять розділів розповідають про прості практики, які ведуть вас до досягнення екстазу – які з них ви будете робити? Ви точно будете напрошуватись на неприємності. Зазвичай ці записи були зроблені людьми без власного досвіду, які просто робили припущення на цю тему і намагалися щось про неї писати. Люди підуть не за стабільністю, вони підуть за екстазом – і це призведе їх до катастрофи. Ви не зможете втримати свою систему, коли в ній занадто багато екстазу, якщо тільки ви не працювали над своєю стабільністю раніше.

Ніколи не прагніть того, чого ще немає у вашому сприйнятті, тому що ви будете прагнути неправильних речей. Просто виконуйте свою садхану. Ось чому традиції завжди наполягали на довірі – просто тому, що якщо ми щось пояснимо заздалегідь, ви, природно, будете уявляєте неправильні речі і підете в хибному напрямку. Не турбуйтеся про це. Просто виконуйте практику щодня. Це дасть результати. Якби ви не знали, як росте рослина, а я показав вам жменю багнюки та чудову квітку і сказав: «Ці дві речі однакові. Одна походить з іншої, чи ви б повірили мені? Не було б і шансу переконати вас. Потрібно мати шалене почуття довіри. Тому ми зазвичай не говоримо про всі ці речі. Тому що все це неможливо логічно пояснити. Потрібно злегка відкоригувати ваше життя.

До суду зайшов чоловік. Це був обвинувачений. Суддя подивився на нього і запитав: «У вас є адвокат?» Чоловік сказав: «Ні, але в мене є друзі серед присяжних».

Ось як це відбувається. Ви не можете дійти до цього за допомогою логіки. Ось чому Ґуру з'являється на сцені, тому що потрібні незначні корективи. Без цього не здійснити стрибок. Ви будете стояти вічно на цьому боці. Без невеликого коригування, натяків чи підштовхування ви не зможете перетнути межу.

Примітка редактора: Слово «тантра» породжує багато хибних уявлень у сучасному розумінні, таких як щось аморальне, просто секс або заборонені речі. У відео «Тантра – інструмент життя» Садхґуру переосмислює тантру, відновлюючи її початкове значення як стародавньої технології для остаточної трансформації. Придбайте та завантажте на сайті Isha Downloads