Зміст
1. Значення червоного кольору
2. Значення блакитного кольору
3. Значення помаранчевого кольору
4. Значення білого кольору
5. Значення жовтого кольору
6. Значення чорного кольору
7. Вайрвг'я

Садхґуру: Яке значення має колір для людської свідомості, або для будь-якого духовного процесу? Він важливий в тому сенсі, що колір, який ви відображаєте, природно додасться до аури, яку ви носите. Люди на шляху аскетизму не хочуть нічого носити, тому що не хочуть додавати до себе нічого нового. Вони просто хочуть працювати з тим, що мають. Вони не хочуть брати на себе щось більше. Те, чим ви є зараз, є досить суттєвим для того, щоб з цим розібратися. Додавання ще чогось ускладнює це. Тому вони ходять оголені. Якщо ходити голими соціально важко, вони одягають пов'язку на стегна. Але ідея в тому, що вони не беруть на себе нічого більше того ким вони є. Вони знають, що те ким вони є, вагоме саме по собі. Є й інші аспекти, але це стосується кольору.

Що таке колір, насамперед? Колір будь-якої речовини – це не те, чим вона є, а те, що вона відбиває, або те, що вона віддає, або те, що вона відображає. Щось виглядає червоним не тому, що воно червоне, а тому, що воно поглинає все, що містить біле світло і відбиває червоне. Отже, червоний колір не означає, що він є червоним. Червоний означає, що це не червоне! Що б ви не віддавали, це також буде і ваша якість у світі.

Значення червоного кольору

Якщо ви гуляєте в лісі, він весь зелений, але буде одна пляма червоного кольору – десь розквітла червона квітка – яка привертає вашу увагу, тому що у вашому сприйнятті червоний колір є найяскравішим з усіх кольорів. Всі інші кольори можуть бути гарними і приємними, але червоний – яскравий.

Багато речей, які є важливими для вас, мають червоний колір. Наприклад, червоний – це колір вашої крові. У людській свідомості кольори мають великий вплив на те, як ми себе почуваємо, а червоний створює максимальну вібрацію. Все бурхливе означає червоний колір. Можливо, ви чули про «пофарбувати місто в червоний колір!». Серед божеств, які ви створюєте, жіночі форми є найбільш яскравими. Лінга Бхайраві має червоний колір, тому що вона віддає червоний колір. Деві означає цю вібрацію. Її енергія – це абсолютна яскравість і піднесення. Через це Деві червона – не тому, що вона червона, а тому, що вона не червона!

Значення блакитного кольору

Блакитний – це колір всеосяжності. Ви побачите, що все, що є величезним і виходить за межі вашого сприйняття, зазвичай має тенденцію бути блакитним, чи то океан, чи то небо. Все, що є більшим за ваше сприйняття, має тенденцію бути блакитним, тому що блакитний колір є основою всеосяжностіі. Саме тому так багато богів в Індії зображуються блакитношкірими. Шива має блакитну шкіру, Крішна має блакитну шкіру, Рама має блакитну шкіру. Це не тому, що їхня шкіра була блакитною. Їх називали блакитними богами, тому що вони мали блакитну ауру.

Є ще один аспект. З точки зору еволюції людини, є різні відтінки, яких може набувати її аура. Якщо ми робимо Аґну дуже важливою в нашій садхані, то домінуючим кольором буде помаранчевий. Це колір зречення і крії. Якщо хтось має чисто білу ауру, це означає, що це чиста істота. Присутність такої людини буде фантастичною, але вона не буде орієнтована на дію. Коли хтось досягає найвищого, але вирішує бути активним у світі, його аура завжди буде електрично-блакитною. Будь-хто, хто був динамічним, був блакитним. Саме такий тип аури дозволяє функціонувати у світі так, що інші люди вважають його надзвичайною людиною.

Значення помаранчевого кольору

Чому люди, які йдуть духовним шляхом, обирають помаранчевий як свій колір, принаймні в цій країні, тому що помаранчевий колір вказує на багато речей. Коли людина рухається до Аґни, можна дуже чітко помітити, що колір Аґни – помаранчевий. Це органічно і природно. Якщо практикуєте певні медитації, ви чітко побачите, що Аґна є помаранчевою або шафрановою. Насправді це не шафрановий колір, а колір охри. Аґна чакра – це чакра знання або просвітлення, вона відома як третє око. У тілі людини є 114 чакр. Двом з них не приписують жодного кольору, оскільки вони не мають фізичної природи. Решта 112 чакр пов'язані з певним кольором. Все, що має фізичну природу, природно відбиває світло. Як тільки воно відбиває світло, воно матиме колір у вашому сприйнятті. Люди, які знаходяться на шляху, де весь процес спрямований на просвітлення і відкриття того виміру сприйняття, який називається третім оком, завжди будуть шукати охру, тому що вони хочуть випромінювати цей колір.

Якщо ви стали прозорими, якщо те, що позаду вас, червоне, ви теж станете червоними. Якщо те, що за вами, синє, ви теж станете синім. Де б ви не були, ви станете частиною цього, але до вас нічого не прилипне.

Зазвичай людина, яка переходить на помаранчевий колір, відкидає все, що було попередньо – своє ім'я, свою ідентичність, свою сім'ю, свою зовнішність, своє все – і переходить в інше життя. Це означає, що вона починає нове життя, в її житті зійшло нове сонце. Прийшло певне усвідомлення, коли вона готова все скинути з себе і піти в інший вимір життя або в іншу можливість. Це також говорить про гнану і бачення. Або людина розвинула, або хоче розвинути нове бачення, тому вона йде в нього. І для тих, і для інших людей добре носити помаранчевий колір.

Помаранчевий – це також символізм. Коли сонце сходить вранці, воно помаранчеве. Ви носите цей колір на знак того, що у вашому житті з'явилося нове світло і всередині вас стався новий підйом – нова удая. Нове сонце починає сходити всередині вас. Інший аспект: коли плід дозріває, він стає помаранчевим. Помаранчевий колір є символом зрілості. Коли людина досягла певного рівня зрілості чи дозрівання, вона використовує цей колір.

Значення білого кольору

Білий або аатваранґ означає восьмий колір. Є сім кольорів, а білий – це восьмий колір. Цей восьмий колір, або аатваранґ, означає той вимір життя, який знаходиться за межами. Білий насправді не є кольором. Коли немає кольору, є лише білий. Саме відсутність кольору робить його білим. Водночас білий колір є всеохоплюючим.Біле світло, яке ви бачите, містить усі сім кольорів. Ви можете заломлювати ці кольори і виокремлювати всі сім кольорів.

Білий колір добре впливає на вас. Особливо, якщо ви живете в тропічній країні, білий – найкращий колір для одягу. Він комфортний в будь-яку погоду. Традиційно людина, яка носить помаранчевий колір, відрізає себе від сім'ї та соціальних ситуацій. Той, хто обирає білий колір, йде духовним шляхом, але при цьому залишається залученим в інші аспекти життя. Ті, хто перебувають на шляху, де вони не хочуть нічого збирати, носять біле. Їх садхана м'яка, але вони знаходяться на духовному шляху, але вони залучені в різні аспекти життя, вони не хочуть збирати життя навколо себе. Вони хочуть брати участь у житті, але не хочуть нічого збирати, такі люди обирають білий колір.

Значення жовтого кольору

У буддійській традиції монахи, які досягли того, що Гаутама називав архати, носили охристі вбрання. Решта носили жовті вбрання, тому що процес, який Гаутама дав початковій стадії буддійських ченців, був дуже рудиментарним. Він вибрав цей процес для них, тому що він не потребував ніякої підготовки. Він хотів викликати хвилю усвідомлення. Це означає, що він не залишався в якомусь місті надовго. Він постійно переїжджав від села до села, від міста до міста. Не було часу готувати людей до якоїсь практики, тому він давав їм дуже елементарний процес. Але все одно він перетворював їх на монахів. Він налагоджував їхнє життя, але не давав їм достатньо підготовчих кроків, тому він сказав їм носити жовті вбрання, тому що жовтий колір – це колір чакри Муладхара. Найголовніша чакра в тілі – це Муладхара. Він хотів, щоб вони були стабільними.

Такого процесу навчають, коли намічають духовний шлях на кілька життів. Ця традиція все ще продовжується в буддійському способі життя. Вони повертаються і повертаються, щоб зробити більше роботи, тому що це процес стабілізації, а не реалізації. Тому він наказав їм носити жовті ряси.

Значення чорного кольору

Якщо ви перебуваєте в певному просторі, який потужно заряджений енергією, і ви хочете ввібрати її, чорний колір – це добре. Чорний колір нічого не віддає, він все поглинає. Якщо ви вдягнете чорне і підете в гарний простір, ви його поглинете. Але якщо ви вдягнете чорне і підете в поганий простір, ви поглинете це.

Отже, не кожен може носити чорний колір. Якщо ви постійно перебуваєте в чорному одязі та наражаєтеся на різноманітні ситуації, ви помітите, що ваша енергія буде коливатися, і це висмоктує з вас всі емоції і приводить ваш розум в дуже нестабільні, неврівноважені стани. Це перетворює вас на мовчазне страждання. Ви будете страждати так, що навіть не зможете знайти вираження своєму стражданню.

Але якщо ви вдягнете чорне в дуже яскравій і позитивній ситуації, ви поглинете величезну кількість енергії, яка піде вам на користь. Чорний колір варто носити лише тоді, коли ви впевнені в якості простору.

Вайраг'я

Можливо, ви чули слово «вайраґ'я». «Раґа» означає колір. «Вай» означає за межами. «Вайраґ» означає поза кольором. Ви стали прозорими. Якщо ви стали прозорими, якщо те, що позаду вас, червоне, ви теж стаєте червоними. Якщо те, що позаду вас, синє, ви теж стаєте синім. Якщо те, що позаду вас, жовте, ви теж стаєте жовтим. Ви не упереджені. Де б ви не були, ви стаєте частиною цього, але до вас нічого не прилипає. Тільки якщо ви такі, тільки якщо ви перебуваєте в стані Вайраґ, тоді ви наважитеся досліджувати всі виміри життя, живучи тут.

Примітка редактора: Щасливого Холі!