Зміст
1. Походження воскового гарбуза
2. Що таке восковий гарбуз?
3. Як називають восковий гарбуз в Індії?
4. Як виглядає восковий гарбуз?
5. Чотири корисні властивості воскового гарбуза
   5-1. Гострота розуму
   5-2. Збільшення рівня енергії
   5-3. Профілактика закрепів, геморою та фурункульозу
   5-4. Застереження щодо вживання
6. Додаткова користь воскового гарбуза для здоровʼя
7. Поживна цінність воскового гарбуза
8. Смакові властивості та використання воскового гарбуза
9. Пошук та вибір воскового гарбуза
10. Переваги споживання соку воскового гарбуза – медсестра служби швидкої допомоги дізналася про здоровий енергетик
11. Пʼять рецептів приготування воскового гарбуза
   11-1. Сік з воскового гарбуза
   11-2. Смузі з воскового гарбуза та кавуна
   11-3. Райта з воскового гарбуза
   11-4. Коктейль з лайму та воскового гарбузаer
   11-5. Халва з воскового гарбуза

Додати в свій раціон восковий гарбуз або зимову диню – це простий спосіб врятуватися від спеки, отримати потужний заряд енергії та смачно урізноманітнити салати, соки, закуски і навіть солодощі. Цей неймовірно універсальний овоч може похвалитися широким переліком корисних властивостей для здоров'я та гарного самопочуття. Дізнайтеся більше про ці переваги та насолоджуйтесь багатим вибором смачних рецептів з зимової дині, що надані нижче.

Походження воскового гарбуза

Через давню історію воскового гарбуза важко простежити його точне походження, хоча ботаніки припускають, що гарбуз, ймовірно, походить з Японії, Індонезії, Китаю або Індо-Малайзії. У всіх цих регіонах восковий гарбуз використовується протягом тисячоліть. Описи лікувальних властивостей гарбуза можна знайти в китайських текстах 5-6-го століття нашої ери.

Садхґуру розповідає деякі легенди, що стосуються властивостей та використання гарбуза в індійській традиції.

Садхґуру: Вважається, що це дуже благодатний овоч. Якщо будується новий будинок, його вішають перед будинком. Якщо хочуть провести якийсь обряд, то заносять його до хати. Традиційно було так заведено, що навіть якщо вам вдасться виростити гарбуз у себе вдома, ви не повинні його їсти. Ви маєте віддати його як данину браміну. Якщо ви віддасте його браміну, ви отримаєте пунью десь деінде, але він отримає хорошу їжу прямо тут.

Шудрі не належало їсти восковий гарбуз. Якщо помічали, що шудра їсть гарбуз, його могли вбити, бо казали, що якщо людина їсть попелястий гарбуз, вона стає кмітливою та розум стає гострим. Тому шудрам не дозволялось їсти гарбуз. Сьогодні ви не маєте таких проблем. Кожен може вибирати і їсти те, що хоче.

Цей овоч традиційно використовували в дуже різні способи. Одна з причин, чому його вішають перед новими будинками, полягає в тому, що коли ви входите в новозбудовану будівлю, іноді певна негативна енергія потрапляє в пастку. Тому вони радили людям вішати гарбуз, бо він створює стільки позитивних вібрацій, що очищає від негативу. Я думаю, що краще помістити його в своє тіло. Замість того, щоб вішати його перед будинком, якщо ви покладете його собі в шлунок, ви станете джерелом гарних вібрацій. Куди б ви не пішли, з вами все буде добре.

Що таке восковий гарбуз?

Восковий гарбуз або Бенінгаза (Benincasa hispida) – це унікальний гарбуз, який їдять переважно в Індії та Китаї. В азіатській кухні його часто нарізають кубиками та додають до супів. Однак йоги Індії здавна вважали восковий гарбуз одним з продуктів, що найбільш природним чином дарують енергію, завдяки високому вмісту в ньому того, що йогічна наука називає «праною» або життєво необхідною енергією.

Як гарбуз називають в Індіі?

Мова

Назва гарбуза

Англійська

White gourd, Wax Gourd Winter Melon (відноситься до одного з підвидів воскового гарбуза)

Санскрит

Kushmanda, brihatphala, ghrinavasa, gramyakarkati, karkaru

Хінд

Petha, pethakaddu

Маніпурі

Torobot

Маратхі

Kohla

Тамільська

Neer poosanikai

Малаялам

Kumbalanga

Телугу

Boodida Gummadikaaya

Каннада

Budekumbalakayi, boodu gumbala

Бенгальська

 Kumra, chalkumra

Асамська

Komora 

Як виглядає восковий гарбуз?

A truck load of ash gourd with people unloading.

Незрілий восковий гарбуз покритий тонкими волосками, які зникають в міру дозрівання гарбуза. Зовнішній колір може варіюватися від темно-зеленого до блідо-сірого. Зрілі гарбузи вкриті характерним білим попелом. Цей порошкоподібний наліт і є причиною іншої поширеної назви дині – «восковий гарбуз». Форма гарбуза також може варіюватися від круглої до довгастої. 

Чотири корисні властивості воскового гарбуза

#1 Гострота розуму

Садхґуру: Просто випийте одну склянку соку гарбуза вранці, і ви відчуєте величезну прохолоду в тілі, водночас він додасть вам бадьорості. Щоденне вживання гарбуза значно посилить ваші інтелектуальні здібності. Особливо діти повинні пити сік гарбуза. Якщо ви будете пити його впродовж одного тижня, ви помітите виразні зміни в гостроті вашого розуму. Це дуже високо пранічний засіб. Якщо ви питимете склянку соку попелястого гарбуза щодня вранці, ви побачите, що він творить дива з вашим інтелектом. Ваш інтелект буде дуже гострим, і сік принесе в систему енергію без збудження. Щоденне вживання попелястого гарбуза зробить з вами дива.

#2 Збільшення Енергії

Садхґуру: Споживання воскового гарбуза приносить величезну кількість енергії, водночас він дуже заспокоює нерви. Якщо ви п'єте каву, вона дає вам енергію разом із збудженням. Якщо ви вип'єте склянку воскового гарбуза, це дасть вам величезну кількість енергії, і заразом заспокоїть вас.

#3 Профілактика закрепів, геморою та фурункульозу

Садхґуру: Якщо вживати трохи соку воскового гарбуза, він охолоджує організм. Це корисно для людей, які мають надлишок тепла в організмі, що може спричинити такі проблеми, як фурункульоз, гемороїдальні вузли та  запори.

#4 Застереження щодо вживання

Садхгуру: Людям, схильним до таких проблем, як застуда, астма та гайморит, слід бути трохи обережними з попелястим гарбузом, тому що він створює занадто багато «сіти», або прохолоди, в організмі. Таким людям слід завжди змішувати його з медом або перцем і пити, щоб охолоджуючий ефект був нейтралізований. 

Додаткова користь попелястого гарбуза для здоровʼя

  • Згідно з дослідженням 2001 року, опублікованим в «Journal of Ethnopharmacology» (Журнал етнофармакології), екстракти попелястого гарбуза гальмували розвиток виразок під час випробувань на щурах. Екстракти також виявилися нетоксичними. 
  • Згідно з попереднім дослідженням 2000 року, опублікованим у журналі «Fitoterapia» (Фітотерапія), сік воскового гарбуза значно пригнічував симптоми морфінової абстиненції у щурів. Таким чином, сік має потенціал для лікування пацієнтів з опіоїдною залежністю.
  • Дослідження 1995 року, опубліковане в «Jiangsu Journal of Agricultural Sciences» (Журнал сільськогосподарських наук Цзянсу), показало, що сполуки, які містяться в восковому гарбузі, продемонстрували значні переваги для захисту нирок під час тестування на щурах з пошкодженими нирками.
  • Дослідження 2005 року, опубліковане в «Iranian Journal of Pharmacology» (Іранський журнал фармакології) та терапії, підтверджує традиційне використання воскового гарбуза як протидіарейного засобу.
  • Згідно з дослідженням 2010 року, опублікованим у «International Journal of Pharmacology» (Міжнародний журнал фармакології), метанольні екстракти насіння воскового гарбуза показали сильний протизапальний та знеболювальний потенціал.
  • Дослідження 2003 року, опубліковане в «Korean Journal of Nutrition» (Корейський журнал харчування), підтвердило традиційне використання воскового гарбуза як антидіабетичного засобу: при вимірюванні на щурах порошок овоча позитивно впливав на рівень глюкози, інсуліну, холестерину, вільних жирних кислот і холестерину ЛПВЩ.
  • Згідно з дослідженням 2003 року, опублікованим в «Indian Journal of Pharmacology» (Індійському журналі фармакології), екстракти воскового гарбуза продемонстрували антидепресивну активність у щурів.

Поживна цінність воскового гарбуза

Хоча гарбуз складається переважно з води (близько 96%), він також може похвалитися різноманітними корисними вітамінами та мінералами, зокрема вітаміном С і вітамінами групи В, такими як ніацин, тіамін і рибофлавін. Восковий гарбуз також є цінним джерелом мінералів, таких як залізо, калій, цинк, кальцій і магній.  Гарбуз також містить велику кількість білків, вуглеводів і харчових волокон.

Харчова цінність на 100 грам

 

Поживні речовини

Поживна цінність

Всього жирів

3.9 g

Насичені жири

0.5 g

Всього вуглеводів

12.5 g

Харчові волокна

0.6 g

Білок

2 g

Натрій

33 mg

Калі

359 mg

Вітамін A

9.80 %

Вітамін B6

11.30 %

Вітамін C

30.50 %

Вітамін  E

1.10 %

Кальцій

5.10 %

Магній

6.70 %

Фосфор

5.00 %

Цинк

7.20 %

Залізо

5.70 %

Марганець

12.50 %

Йод

5.90 %

Смакові властивості та використання

Смак воскового гарбуза дуже м'який, схожий на смак огірка. Він практично не має власного смаку, тому його з легкістю можна додавати у всілякі салати, смузі та соки у спекотні дні. У холодніші дні можна додати до дині мед або чорний перець, щоб зменшити природні охолоджувальні властивості фрукта, зберігши при цьому його корисні енергетичні властивості у сирому вигляді. Щоб зберегти максимум життєвої енергії, восковий гарбуз слід їсти сирим.

Пошук та вибір

Вирощування воскового гарбуза широко розповсюджено в Індії, Бангладеші, Південному Китаї та інших частинах Південно-Східної Азії. За межами Азії, хоча гарбуз може не продаватися у вашому місцевому супермаркеті, у більшості міст його можна знайти на китайських, індійських або міжнародних фермерських ринках.

isha-blog-article-ash-gourd-pic2

Вибираючи попелястий гарбуз, оберіть той, що без синців та вм'ятин. Гарбуз має бути важким для свого розміру, і його можна розпізнати за розміром, формою та кольором, що нагадує кавун, але з характерною білою поверхнею, наче вкритою воском. Цей наліт нешкідливий для споживання, але стає липким, коли він вологий. Його слід змити з поверхні перед тим, як розрізати гарбуз. Внутрішня частина має бути білою, з хрусткою та рівномірною текстурою. Нерозрізаний, восковий гарбуз може зберігатися місяць або більше в сухому прохолодному місці.

Переваги вживання гарбузового соку – медсестра служби швидкої допомоги дізналася про здоровий енергетик

Завдяки участі в програмі «Внутрішня інженерія» мешканка Лос-Анджелеса Дженніфер Карлсон дізналася кілька незвичайних йогівських рецептів для здорового підвищення енергії без стимуляторів. Ці прості рецепти в поєднанні з щоденною практикою Шамбхаві Махамудра Крія, про яку Дженніфер дізналася під час програми, допомогли їй позбутися серйозної залежності від кофеїну, яка підривала її здоров'я. Ця медитація і прості харчові добавки змогли стати альтернативним методом підтримки високого рівня енергії протягом дня.

«Я працюю медсестрою в нічну зміну, а це означає, що я працюю цілих 12 годин вночі. В екстрених ситуаціях від моєї пильності залежить кожна мить чийогось життя», – підкреслила Дженніфер.«Я пила каву з содовою протягом всієї зміни, щоб підтримувати свою ефективність. Коли я поверталася додому, я була повністю виснажена, знервована і мене нудило. Мені доводилося їсти щось дуже важке, щоб заспокоїти шлунок і поспати кілька годин, а потім починати цей цикл знову. Нічна зміна завдавала величезної шкоди моєму тілу. Психічно я відчувала себе пригніченою. Я знала, що так довго не витримаю, але моя кар’єра для мене важлива».

Тоді Дженніфер згадала дієтичну пораду, яку вона отримала на програмі «Внутрішня  Інженерія». «Садхгуру згадував про білий гарбуз, який природним чином охолоджує організм і дає  природний заряд енергії без кофеїну та інших стимуляторів», – сказала вона. Відчайдушно шукаючи заміну кофеїну, вона спробувала гарбуз. «Це дуже допомогло. Я відчуваю себе дуже енергійною і бадьорою, але зовсім не нервовою, знервованою чи збудженою, як після кави – після нього немає ніякої розбитості. Це дає мені справді здоровий заряд бадьорості, а не приплив адреналіну».

«Це єдине доповнення до мого раціону в поєднанні з щоденною практикою медитації дозволило мені розірвати нездоровий цикл злетів і падінь. Я випиваю 2-3 склянки соку попелястого гарбуза під час роботи, щоб залишатися енергійною протягом ночі, а потім 20 хвилин приділяю практиці медитації, щоб відпочити і перезарядити свій організм, коли моя зміна закінчується», – пояснила Дженніфер.

«Моя практика Шамбаві також значно зменшує мою потребу у сні. Тепер, коли я приходжу додому, я їм здорову їжу, а потім сплю близько 5-6 годин». 

Разом ці прості зміни в способі життя навіть дозволили Дженніфер проводити час зі своїми дітьми після школи і готувати їм вечерю перед тим, як вона знову піде на роботу.

Пʼять рецептів приготування воскового гарбуза

#1 Сік з воскового гарбуза

Інгредієнти

  • Воссковий гарбуз, розміром 4-5 дюймів (10-12 см) – 1шт.
  • Лимонний сік – 6 ч.л.
  • Чорний мелений перець– 3 ч.л.
  • Сіль – 3 ч.л.

Приготування

  • Розрізати гарбуз, видалити шкірку та насіння
  • Змішати до однорідного пюре
  • Процідити
  • Додати лимонний сік, чорний мелений перець і сіль

#2 Смузі із воскового гарбуза та кавуна

  • Змішайте в блендері рівні частини гарбуза та кавуна з водою або звичайним йогуртом, додайте мед або сироп агави за смаком.

#3 Райта з воскового гарбуза

  • Натріть восковий гарбуз на тертці і змішайте зі звичайним йогуртом, додайте лимонний або лаймовий сік, сіль, чорний перець і обсмажене насіння кмину. (Райта – чудове  контрастне  доповнення до будь-якої гострої індійської чи мексиканської страви)

#4 Коктейль з лайму та воскового гарбуза

  • Вичавіть сік з 2-3 склянок воскового гарбуза в соковижималці, додайте свіжовичавлений сік лайма і сіль за смаком. Додайте гілочку м'яти або кінзи для свіжості.

#5 Халва з воскового гарбуза

  • Натисніть тут  щоб знайти цей простий, поживний і смачний рецепт халви з воскового гарбуза.

Від редактора: Шукаєте більше смачних та корисних рецептів Іші? «Смак добробуту» – це збірка рецептів з кухні Центру Йоги «Іша». Книга, яка допоможе вам розкрити потенціал, що прихований всередині вас, і радість, яку ви можете отримати від простого процесу споживання їжі. У книзі переплітаються думки Садхґуру про травлення, харчування, класифікацію продуктів та багато іншого. Download now